Korzeń Maca
Co gromadzi mielony korzeń maca? Mielony korzeń maca posiada wysoki poziom żelaza i jodu, które wspomagają zdrowe komórki i pomagają w utrzymaniu dobrego metabolizmu. Zawierające się w nim duże dawki potasu wspomagają trawienie i wpływają zbawiennie na mięśnie. Maca jest ponadto bogata w wapń, aminokwasy, witaminy i minerały. Jak smakuje korzeń maca? Ma orzechowy, przypominający toffi smak, dzięki temu poprawnie komponuje się z wieloma słodszymi smakami. Korzeń maca a menopauza u kobiet.
Menopauza ma miejsce wtedy, gdy poziom estrogenu u kobiet początkuje spadać z powodu trwałego zatrzymania miesiączki. Powoduje to szereg skutków ubocznych. Badania potwierdziły, że suplementacja korzeniem maca pomaga złagodzić objawy menopauzy, a także może poprawić zdrowie kości. Odżywianie korzeniem maca jest zdrowe dla pań, dlatego powinny włączyć ją do diety.
Korzeń maca rozszerza energię i skuteczność.
Wielu sportowców i osób dbających o zdrowie używa macy jako sposobu na zwiększenie energii i siły. Niektóre badania na zwierzętach sugerują na dodatek, że korzeń maca może to poprawić produktywność wytrzymałościową.
Korzeń maca a pamięć.
Korzeń maca jest dodatkowo niejednokrotnie związana z poprawą funkcjonowania mózgu.W rzeczywistości tubylcy Peru od wielu lat używają go do poprawy pamięci i wydajności swych dzieci.
Korzeń maca ulepsza nastrój.
Według niektórych badań, korzeń maca może pomóc w poprawie nastroju poprzez zmniejszenie objawów lęku i depresji, wyjątkowo u pań w okresie menopauzy borykających się z problemami dysfunkcji seksualnych. Wiadomo, iż flawonoidy w maca są w pewnym stopniu odpowiedzialne za pozytywne skutki fizjologiczne u osób spożywających korzeń maca.
Jak spożywać mielony korzeń maca? Jeżeli chodzi o bezpośrednie spożywanie istnieje niemało sposobów by go zjeść. Mielony korzeń maca można skonsumować w napojach, przekąskach lub przepisach na wypieki. Można go mieszać, posypywać i dodawać do zróżnicowanych przekąsek i potraw. Możesz wykorzystać sproszkowanego korzenia maca w gorących napojach, w jogurcie, w koktajlach, w proteinowych płatkach owsianych, w proteinowych przepisach na wypieki. W Peru mielony korzeń maca klasycznie dodaje się do chleba i innych produktów spożywczych. W tym kraju także inne lubiane sposoby spożywania mielonego korzenia maca to włączanie go do słodkich wypieków (takich jak brownie), soków, koktajli i zup. Mielony korzeń maca może dodawać energii, więc zaleca spożywanie się go w porach przedpołudniowych, jeśli jesteś wrażliwy na naturalne energetyki i masz problemy ze snem.