Cynamon Laski Cynamon laski zastosowanie w kuchni Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw. Aromatyczny proszek o standardowym korzennym zapachu uzyskuje się z kory drzewa zwanego cynamonowym. Stosuje się go zwykle do przyprawiania wypieków i napojów. Można nim ponadto przyprawiać wszystkie potrawy słodzone, np. Budynie, napoje mleczne, ciastka, czekoladę. Niewielką ilość cynamonu dodaje się do gulaszu, baraniny, wołowiny, gotowanej ryby, szynki. Przyprawiamy nim także poncze i przeróżne napoje np. Colę. Oprócz niezwykłych walorów smakowych cynamon wykazuje na dodatek właściwości lecznicze. Uniemożliwia chorobom serca i nadciśnieniu tętniczemu, przyśpiesza trawienie i wzmacnia pracę żołądka. Cynamon w laskach ma wielkie zastosowanie w kuchni, zarówno w potrawach słodkich, jak i wytrawnych. Oto kilka przykładów jego wykorzystania:
- Przyprawianie napojów:
- Herbaty i kawy: Laska cynamonu dodana do gorącej herbaty czy kawy nadaje napojowi miły, korzenny aromat.
- Grzane wino i poncz: Cynamon jest kluczowym elementyem w przygotowywaniu grzanego wina (mulled wine) oraz rozmaitych ponczów, dodając głębi smaku.
- Gotowanie i pieczenie:
- Desery: Laski cynamonu można dodać do deserów takich jak kompoty, puddingi, czy nawet ciasta, żeby wzbogacić je o standardowy aromat.
- Gotowane owoce: Dodanie laski cynamonu w trakcie gotowania owoców, takich jak jabłka czy gruszki, sprawia, że nabierają one wyjątkowego smaku.
- Potrawy wytrawne:
- Kuchnia orientalna: Cynamon w laskach jest używany w kuchni indyjskiej i bliskowschodniej, gdzie dodaje się go do curry, pilawów czy tagine.
- Gulasze i duszone mięsa: Dodanie cynamonu do gulaszy czy duszonych mięs, takich jak jagnięcina czy wołowina, nadaje potrawom nieszablonowy, korzenny aromat.
- Marynaty i zalewy:
- Marynowanie warzyw i owoców: Laski cynamonu są stosowane do przygotowywania różnorodnych marynat, które nadają warzywom i owocom nieszablonowy smak i aromat.
- Przetwory domowe: Cynamon jest jeszcze wykorzystywany w przetworach takich jak dżemy, konfitury czy kompoty.
- Podstawowy składnik aromatyczny:
- Sosy i zupy: Dodanie laski cynamonu do niektórych sosów czy zup, np. Zupy dyniowej, może wzbogacić ich smak.
- Ryż i kasze: Laska cynamonu może być dodana do gotującego się ryżu lub kaszy, co nadaje im delikatny, korzenny aromat.
Cynamon w laskach jest niezwykle wszechstronny i potrafi wzbogacić smak wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Jego specyficzny aromat jest trudny do zastąpienia innymi przyprawami, dlatego warto mieć go pod ręką w kuchni.
Cynamon laski wpływ na zdrowie Cynamon i jego atrybuty zdrowotne. Jest on korzystnie znany ze swoich atrybuty zmniejszających poziom cukru we krwi. Oprócz prawidłowego wpływu na insulinooporność, cynamon może obniżać poziom cukru we krwi przez kilka innych mechanizmów.
użycie cynamonu w kuchni? Cynamon to ogromna różnorodność jeżeli chodzi o wykorzystanie w kuchni. Używa się go do wyrabiania pieczywa takiego jak bułki cynamonowe, gorące bułki krzyżowe i bułki poranne. Wykorzystywany jest do wypieku ciasteczek, pomiędzy innymi takich jak snickerdoodles, rugelach i baklava. Desery jabłkowe głównie posiadają dodatek cynamonu. Jeżeli chodzi o urozmaicenie produktów zawierających ten owoc pieczone jabłka, szarlotka, chipsy jabłkowe i kruszonka jabłkowa w dodatku typowo są podawane z dodatkiem cynamonu.
Czy cynamon trzeba gotować? Nie, tej przyprawy nie trzeba poddawać obróbce cieplnej ponieważ cynamon jest bezpieczny i łatwo dodawany do diety. Osoby z cukrzycą typu 2 bezapelacyjnie powinny używać tej przyprawy w trakcie przyrządzania swych posiłków.
Kiedy w głównej mierze stosuje się cynamon? Prawdopodobnie jest to najszczególniej popularna przyprawa do pieczenia. Cynamon jest stosowany w ciastach, ciasteczkach i deserach na całym świecie. Cynamon jest na dodatek stosowany w pikantnych daniach z kurczaka i jagnięciny z Bliskiego Wschodu. W kuchni amerykańskiej cynamon jest nieraz łączony z jabłkami i stosowany w innych daniach owocowych i zbożowych.
Przyprawy zmniejszające poziom cukru we krwi - cynamon laska Dodanie do diety ziół i przypraw może pomóc w utrzymaniu korzystnego poziomu cukru we krwi. Według badań cynamon może pomóc zmniejszyć ryzyko cukrzycy rodzaju 2. Spośród wszelkich ziół, cynamon jest najsilniejszym ziołem, które posiada polimer metylohydroksychalkonu, który stymuluje wchłanianie glukozy. Może jeszcze pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, powiększając wrażliwość na insulinę, dzięki temu insulina jest bardziej efektywna w przenoszeniu glukozy do komórek. Więcej danych na temat przypraw zniżających poziom cukru we krwi, w tym o lasce cynamonu znajdziesz w naszym artykule na ten temat TUTAJ
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Oliwa z chili to genialny dodatek do sałatek i wszelkiego typu potraw gdzie niezbędny jest oliwa. Jej ostro-orientalny smak zadziwi nie jedno podniebienie. Spróbuj dodać ją do pasty warzywnej, którą przyrządzasz z orzechów i warzyw. Zaskocz wszelkich tym smakiem Czytaj dalej....
Nasz przepyszny napój to kremowy, wegański, bezmleczny przepis na gorące kakao z mlekiem owsianym. W skład jego wchodzi jeszcze kakao w proszku, ziarno kakaowca, cynamon i pasta z ziaren wanilii. To bogate, gorące kakao, które jesteś wstanie przygotować w ciągu zaledwie kilku minut, ekspresowo stanie się Twoim ulubionym napojem! Czytaj dalej....