Liście Laurowe Jak używać w kuchni liście laurowe?
Potocznym, a także najłatwiejszym sposobem zastosowania liści laurowych jest po prostu wrzucenie jednego albo dwóch całych liści do zupy, gulaszu albo płynu do duszenia. Gotuje je się na wolnym ogniu razem z dowolnym mięsem, warzywami lub bulionem. Nadaje potrawom łagodny ziołowy smak. Wysuszona i zmielona wersja liścia laurowego jest komponentyem wielu mieszanek przyprawowych. Wersja jednolita przyprawy nie jest zbyt popularna w kuchni polskiej. Liście laurowe zastosowanie w kuchni Liście laurowe są znane od dawna jako przyprawa kuchenna, parametry pobudzające apetyt i upraszczające trawienie. Ich standardowy gorzkawy i ostry smak, nadaje potrawie interesującej, lekko korzennej nuty. Należy używać ich raczej w śladowych ilościach i po ugotowaniu wyeliminować z potrawy. Pozostawiony liść np. W zupie, czyni ją gorzkawą i niezbyt smaczną. Liść laurowy dodajemy przeważnie do zup, takich jak: fasolowa, grochowa, kapuśniak, żurek, flaki, krupnik. Używamy do peklowania wszystkich mięs, marynowania grzybów, warzyw, ryb. Dodajemy do bigosu, sosów, gulaszu, pieczeni z: wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny. Przykładowe danie z użyciem liścia laurowego
właściwości lecznicze liści laurowych Liść laurowy ma mnóstwo aktywności biologicznych, takich jak pomiędzy innymi:
- przyspiesza gojenie ran
- ma działanie przeciwutleniające
- parametry przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe
- działa immunostymulująco
- działa przeciwcholinergicznie
- atrybuty przeciwgrzybiczne
- odstrasza owady, działanie przeciwdrgawkowe
- ma wykorzystanie przeciwbólowe i przeciwzapalne Skąd pochodzi liść laurowy? Liść laurowy, znany dodatkowo jako liść wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis), pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. Drzewo wawrzynu rośnie naturalnie w krajach takich jak Grecja, Turcja, Włochy, Hiszpania, a także na wybrzeżach Morza Śródziemnego w Afryce Północnej. Roślina ta była już znana i szanowana w starożytności, zarówno ze względu na swoje atrybuty kulinarne, jak i symboliczne – w starożytnej Grecji i Rzymie liść laurowy był symbolem zwycięstwa i honoru.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Kushari to narodowe danie Egiptu i wyjątkowo lubiane w tym kraju jedzenie uliczne. Składniki są przygotowywane osobno i łączą się na talerzu. Posiłek ten łączy całą spiżarnię w jednym daniu. Na początku możesz się zastanawiać, jak pasują do siebie makaron i ryż, ale jest po prostu super. Musisz spróbować! Jak przygotować Kushari Przygotowanie poszczególnych składników nie jest za wyjątkowo niełatwe (gotowanie ryżu, soczewicy, makaronu oraz przygotowanie sosu pomidorowego), lecz opanowanie tego wszystkiego na raz jest najprawdopodobniej najtrudniejszą częścią. Jeśli chcesz to trochę ułatwić, użyj prażonej cebuli oraz kupnego sosu pomidorowego co zaoszczędzi Ci trochę czasu. Czytaj dalej....
Oliwa z chili to znakomity dodatek do sałatek i wszystkiego rodzaju potraw gdzie potrzebny jest oliwa. Jej ostro-orientalny smak zadziwi nie jedno podniebienie. Spróbuj dodać ją do pasty warzywnej, którą przyrządzasz z orzechów i warzyw. Zaskocz wszystkich tym smakiem Czytaj dalej....
Kiedy chcesz przygotować gulasz, klasycznie myślisz, iż jest potrawa węgierska. Niemiecka wersja gulaszu jest pełna smaku który powinieneś spróbować. Tak naprawdę oba są wspaniałe, lecz ten obfity niemiecki nie przypomina w ogóle tego węgierskiego. To więcej niżeli gulasz – to przeżycie i smakuje lepiej, niż potrafię to opisać. To jedno z tych dań, które można jeść po prostu z kromką chleba bądź bułką. Czytaj dalej....
Galart wieprzowy jest nad wyraz prawidłowym przykładem tego, jak czas zmienia znaczenie jakiegoś jedzenia. W dawnych czasach był on zimowym jedzeniem. Ponieważ gotowanie zajmuje 4-6 godzin, a to nagrzewało kuchnię. To było „słabe jedzenie. I żywność dla biednych. Dziś wszyscy wiedzą, jak ważny jest kolagen pochodzący z galartu wieprzowego.Czytaj dalej....