Aksamitne Mięso Przyprawa Aksamitna - geneza powstania. Przyprawa Aksamitna albo inaczej aksamitne mięso to aromatyczna kompilacja naszego autorstwa. Jej skład jest oparte na rodzimych produktach, czyli polskie pestki dyni, płatki pomidora oraz cebul, z dodatkiem czosnku i sól. Wszystko to jest razem wymieszane i zmielone na śladowy proszek dzięki czemu uzyskujemy delikatną i aromatyczną kombinację przyprawową. Aksamitne mięso atrybuty odżywcze Pestki dyni dostarczają organizmowi sporo witamin. Cynk, mangan, fosfor oraz miedź to tylko parę z licznych posiadających przez te ziarno witamin. Warto jeszcze wspomnieć iż zawierają od nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitosterole które maja szczególnie pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Przyczyniają się pomiędzy innymi do polepszenia nastroju i zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia cukrzycy typu II i chorób nowotworowych w obrębie płuc.Suszone pomidory posiadają konkretny,przyjemny smak i są pełne korzyści dla organizmu. Są źródłem likopenu, potasu i witaminy C. Likopen nadaje suszonemu pomidorowi jasnoczerwony odcień i pomaga bronić je przed promieniami ultrafioletowym. W podobny sposób może pomóc chronić komórki przed zniszczeniem. Pomidory zawierają także potas, witaminy B i E oraz inne komponenty odżywcze. Płatki pomidorowe pomagają zniżyć: niektóre nowotwory, ryzyko chorób serca, infekcje dróg moczowych i stres oksydacyjny. Suszony pomidor zachowuje ponad 90% swojej „świeżej wartości odżywczej. Cebula suszona zawiera pomiędzy innymi witaminę A, B1 która jest wykorzystywana w chorobach układu nerwowego, B2 i witaminę PP która wpływa na uregulowanie poziomu cholesterolu we krwi. Kolejnym elementyem aksamitnego mięsa jest czosnek który jest powszechnie znany jako naturalny antybiotyk, posiadający ponadto parametry przeciwnowotworowe i hamujące rozwój bakterii. wykorzystanie przyprawy aksamitnej Aksamitne mięso jak sama nazwa wskazuje pasuje świetnie do każdego typu mięsa. Dzięki swojemu składowi może być także cennym uzupełnieniem innych przypraw do mięs czy sosów. Oprócz tego przyprawa aksamitna znamionuje się dużą wszechstronnością. Docenią zarówno osoby stawiające pierwsze kroki w kulinariach, jak i zalatani miłośnicy domowej kuchni, czy również osoby poszukujące nowych smaków i lubiące eksperymentować z daniami. Jest nieprzeciętnym uzupełnieniem każdego typu sałatek i dipów. Genialnie nadaje się też do jajecznicy czy warzyw smażonych na patelni. Nie wspominając o przepysznej kanapce z masłem i naszą przyprawą.