Egipski Dukkah Co to jest dukkah? Dukkah (duqqa), wymawiane doo-kah, to konwencjonalna egipska mieszanka orzechów, nasion i przypraw korzennych. Istnieje od czasów starożytnego Egiptu,obecnie jest szczególnie modny na całym Bliskim Wschodzie i co raz bardziej na świecie. Egipcjanie faktycznie wymawiają to dua'ah. A przetłumaczone z arabskiego oznacza po prostu „funt. Dzieje się tak dlatego,klasycznie (i obecnie w wielu egipskich domach) jest wykonany poprzez ubijanie mieszanki prażonych orzechów, nasion i całych przypraw korzennych w moździerzu z tłuczkiem, aż utworzą grubą, chrupiącą mieszankę. Korzyści zdrowotne przyprawy dukkah Dukkah zapewnia mocną mieszankę składników odżywczych dzięki orzechom i nasionom, które stanowią większość przepisu. Udowodniono, że orzechy posiadają mnóstwo zalet zdrowotnych, w tym ograniczają ryzyko chorób układu krążenia i pomagają kontrolować poziom cukru we krwi! W naszym prostym przepisie na dukkah używamy orzechów laskowych, które są bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy i białko. Komponent ten może pomóc Ci poczuć się pełniejszym poprzez dłuższy czas, co może być idealne, jeśli próbujesz schudnąć - ograniczają ryzyko przejadania się. Orzechy laskowe zawierają jeszcze witaminę E, która może wzmocnić układ opornościowy i utrzymać zdrowe oczy, i niacynę (witaminę B3), która pomaga nam uwolnić energię z pożywienia i może wspierać funkcjonowanie układu nerwowego. Nasiona są pełne zdrowych tłuszczów i błonnika. W naszym przepisie wynajdziesz mieszankę super nasion, nasiona sezamu, które są znane z wysokiego poziomu witaminy E i wapnia. Do czego używać dukkah? Sposobów korzystania z przyprawy dukkah jest naprawdę szczególnie dużo. Dużo zależy również od pomysłowości kucharza. Pierwszy sposób który nasuwa się na samym początku to użycie przypraw dukkah jako dipu do swego ulubionego ciasta (niezwykle korzystny jest z pitą, bułeczkami maślanymi lub chlebem chałkowym) i odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Bardzo dobrze sprawdza się jako chrupiąca panierka do mięs, kurczaka lub ryb. Sprawdza się też jako dodatek do hummusu. Wspaniałym użyciem godnym każdej kuchni jest dodanie go do sałatek warzywnych jak i owocowych. Nie pogardzą ta przyprawą także warzywa smażone na patelni, zwłaszcza brokuł albo kalafior. Czy dukkah to to samo co zatar? To nieraz zadawane pytanie, a prosta odpowiedź brzmi: nie. Chociaż dukkah i zatar to dwie bliskowschodnie mieszanki, które mogą być użytkowane podobnie, wyraźnie różnią się pod względem tekstury lub profilu smakowego. Pisząc w niezwykle pokaźnym skrócie i ogólnikami, zatar to mieszanka rozmarynu nasion sezamu z sumakiem. A smak dukkah to przepyszne połączenie orzechów laskowych i nasion.