Sól Selerowa Co to jest sól selerowa? Sól selerowa, która jest tworzona z selera i soli, jest popularną przyprawą spożywczą użytkowaną w pikantnych potrawach w celu dodania uzupełniającej warstwy aromatu
Wiadomości ogólne o soli selerowej Sól selerowa to sól smakowa wykorzystywana jako przyprawa do żywności. Wytwarzana zmielonego korzenia selera i soli. Sól selerowa jest ponadto powszechnie użytkowana do przyprawiania sławnego hot doga w stylu chicagowskim. Sól selerowa perfekcyjnie komponuje się z sałatkami, zupami na bazie pomidorów i gulaszami i jest wyśmienitym uzupełnieniem pieczeni wieprzowej lecz nie tylko. Warto wzbogacić solą selerową różnego typu sosy, duszone i pieczone mięsa, perfekcyjnie komponuje się ona z potrawami z grzybów. Pasować będzie i do mięsnych gulaszy, i do zimowych potraw jednogarnkowych.
Czy sól selerowa jest zdrowsza od soli normalnej? Najważniejsze to pojąć, iż niezależnie od tego, czy jest to sól morska, kuchenna czy jodowana nie ma to całkowicie żadnego znaczenia. Najlepiej jest całkowicie unikać dodawania soli do potraw i zredukować jej zawartość w codziennej diecie. Sól Selerowa równie jak wersja cebulowa, czosnkowa czy ziołowa, a także każda inna których wersji jest ponadto niezwykle dużo. Zawierają dużo sodu i nie są lepsze od zwykłej soli kuchennej. Nie zmienia to faktu iż sól selerowa mieści jeszcze korzeń selera. Seler suszony to niezwykle bogate w witaminy i odżywcze warzywo. Gromadzi błonnik i witaminy B6, C i K. Jest też prawidłowym źródłem przeciwutleniaczy i ważnych minerałów, takich jak fosfor, potas i mangan.
Do czego używać sól selerową? Sól selerowa, jeśli nie potrafisz sobie wyobrazić jej smaku. To mieszanka przypraw mająca konkretny smak selera do tego ziołowy, nieco słodki z lekką nutą gorzkości. Sól selerowa jest elementyem genialnego koktajlu Krwawa Mary jak na dodatek Cesar. Sól selerowa jest powszechnie używana do przyprawiania znanego hot doga w stylu Chicago. Mieści on musztardę, cebulę, ogórki relish, paprykę, marynowaną pikle ogórkowe, plasterki świeżego pomidora i szczyptę soli selerowej. Sól selerowa nieprzeciętnie komponuje się z sałatkami, zupami na bazie pomidorów i gulaszami.Seler i pomidor to doskonałe połączenie smakowe. Nuta selera nadaje jemu orzeźwiającą harmonię, która jest błogą odmianą od charakterystycznego połączenia pomidora z cebula lub innym bardziej lubianym warzywem w Polsce. Ożywia ona smaki i, być może paradoksalnie, wydobywa z pomidora słodycz. Sól selerowa, jest wspaniałym uzupełnieniem pieczeni wieprzowej. Zaledwie 1/2 łyżeczki soli selerowej można też dodać do sosu Coleslaw żeby uzupełnić głębie jego smaku.
Sól Selerowa - magiczny składnik w innych mieszankach Większość gospodarstw domowych nie ma w swojej półeczce z przyprawami selerowej. Ale czy na pewno? Sól Selerowa jest elementyem prawidłowej jakości mieszanki typu Vegeta i to ona nadaje jej też ten każdemu znany smak domowego rosołu. Ostatnimi czasy wypłyną do sieci przepis na panierkę do kurczaka ze znanej restauracji KFC. W niej znajduje się składnik celery salt co w polskim tłumaczeniu znaczy sól selerowa. Znaczy to nie mniej czy więcejwyjątkowo dużo ludzi smakuje na co dzień tego unikatowego smaku, całkowicie nic o tym nie wiedząc.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Jeżeli szukasz przepisu na pyszny pożywny obiad to grillowane warzywa z solą selerową i sosem z zielonych ziół jest wspaniałym wyborem. Dodatek zielonego sosu to wszystko co możesz znaleźć w każdym warzywniaku – koper włoski, koperek,szczypiorek czy zielone szparagi Grillowane warzywa z solą selerową i zielonym sosem ziołowym to prędkie danie dla jednej lub dwóch można je jednakowo traktować jako dodatek do dań. Czytaj dalej....
Mięso z kurczaka jest nieskończenie wszechstronne i zawsze pyszne, nawet jeśli po prostu wrzucisz je do piekarnika o temperaturze 220 poziomów na blasze z odrobiną soli selerowej. Ta niewiele użytkowana mieszanka przypraw czyli sól selerowa jest wręcz wspaniała. Szkoda, że jest tak mało modna w naszym kraju. Nasz przepis to mięso marynowane w pikantnej maślance z dużą ilością cytryny i soli selerowej, aby uzyskać wyjątkowy, niezapomniany smak. Czytaj dalej....