Kolendra Liście Kolendra liście cechy Liście kolendry to pachnące, bogate w przeciwutleniacze zioło, które ma sporo zastosowań kulinarnych i korzyści zdrowotnych. Pomaga zniżyć poziom cukru we krwi, zwalczyć różnorodne infekcje, a także ma korzystny wpływ na zdrowie serca, mózgu, skóry i układu pokarmowego. Możesz łatwo dodać do swojej diety zarówno liście kolendry jak i ziarno tej rośliny. Napój z liści kolendry
Liście kolendry posiadają właściwości trawienne i zawierają się na dodatek w wielu lekach łagodzących problemy trawienne. Podobnie jak woda jeera, napój z liści kolendry jeszcze oczyszcza organizm, wypłukując toksyny. Picie szklanki wody kolendrowej każdego ranka także pomaga w utrzymaniu zdrowych jelit. Kolendra liście zastosowanie w kuchni
Liście kolendry są stosowane we wszelkich rodzajach kuchni, od latynoamerykańskiej po azjatycką. W Meksyku i Stanach Zjednoczonych świeże liście kolendry posiadają wykorzystanie jako dodatek do sals i pikantnych zup. Z liści kolendry można zrobić np.Green Smoothie – Dodaj liście i łodygi kolendry do zielonych koktajli, żeby uzyskać pożywną i pyszną dawkę witamin. Pesto kolendrowe jest doskonałą alternatywa dla bardziej znanej wersji robione z bazyli. Kolejnym pysznym pomysłlem na wykorzystanie liści kolendry jest masło ziołowe – wystarczy wymieszać posiekaną kolendrę z niesolonym masłem, zmiażdżonym czosnkiem, sokiem z limonki i dobrej jakości solą morską lub himalajską. Przyprawy owocowe - Kolendra liście
Kolendra pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Jest intensywnie uprawiany w Indiach, Rosji, Europie Środkowej, Azji Mniejszej i Maroku. W Indiach uprawia się ją we wszelkich stanach. Roślina ma z zasady 2-3 stopy wysokości, z białymi lub różowawymi kwiatami. Dolne liście posiadają wielkie segmenty, a górne są nad wyraz wąskie. Więcej danych na temat przypraw owocowych w tym o liściach kolendry odnajdziesz w naszym artykule który możesz przeczytać TUTAJ
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Shakshuka jest głównie daniem północnoafrykańskim, lecz stało się ulubionym w całym świecie arabskim. Lecz istnieje dużo odmian shakshuki, tradycyjny przepis na nią to w zasadzie jajka sadzone w przyprawionej potrawce z pomidorów, zielonej papryki, cebuli, czosnku i suszonej kolendry. Czytaj dalej....
Połączenie smaków jest niesamowite, podobnie jak jaskrawe barwy tego ładnego dania. Klopsiki ras el hanout zabiorą nas w podróż smakową po Bliskim Wschodzie. Przepyszne ugotowane w niebiańsko złocistym sosie z przyprawami, kolendrą nać, czosnkiem i ziemniakami. Ras el hanout to północnoafrykańska aromatyczna mieszanka przypraw, która jest lubiana w kuchni Bliskiego Wschodu. Jest pyszna i można ją zastosować do wszystkiego! Czytaj dalej....
Kremowa meksykańska zupa z kurczaka jest nad wyraz smaczna i pełna meksykańskich smaków. Pyszne danie do przygotowania w wolnowarze, dzięki dość prostemu i przystępnemu w przygotowaniu przepisowy danie te może na stałe zagości na Twoim stole w dni powszednie. Zupę można oczywiście przygotować jeszcze w garnku gotując ją na wolnym ogniu. Czytaj dalej....
Słoneczna sałatka pomidorowa z czerwoną cebulą i ziołami nie może być nic prostszego w wykonaniu. Jej smak za każdym razem będzie Ci przypominać słoneczne weekendowe śniadania. Zacznij od cienkiego pokrojenia czerwonej cebuli i namoczenia jej w zimnej wodzie – to złagodzi ostrość cebuli. Następnie pokrój pomidory na grube plastry i zbratasz je z ziołami. Możesz zastosować tutaj swego ulubionego prawidłowego zioła — bazylii, kolendry, koperku, pietruszki lub mieszanki ziaren do sałatek — wszystko działa poprawnie w tym przepisie. Czytaj dalej....
Pesto z pestek dyni i liści kolendry robi się w mgnieniu oka i jest łatwym sposobem dopełnienia smaku prawie każdemu daniu. Można dodać je do jajecznicy, kurczaka, makaronu, sałatki, smażonych warzyw i nie tylko. Jego smak jest chłodny, świeży, lekki, pikantny i orzechowy (choć w przepisie nie ma prawdziwych orzechów). Czytaj dalej....