Ekspres kolbowy the Oracle przygotuje wysokiej jakości kawę, która smakować będzie tak, jak w Twojej ulubionej kawiarni. System Oracle posiada funkcję samoczynnego mielenia, porcjowania i ubijania kawy. Automatyzuje w ten sposób najtrudniejsze części ręcznego przygotowania idealnego napoju. Ekspres zezwala na ekstrakcję espresso i przygotowanie mleka w tym samym czasie, dzięki czemu Twoje ulubione latte lub cappuccino powstanie w przeciągu paru minut.
idealna filiżanka kawy wymaga korzystnie przygotowanej i właściwie zmielonej kawy, precyzyjnej temperatury i optymalnego ciśnienia w trakcie całego procesu ekstrakcji. Sercem mistrzowskiego ekspresu the Oracle jest system grzejny z dwoma nierdzewnymi bojlerami (oddzielny bojler do przygotowania kawy z precyzją +/-1C i oddzielny bojler do produkcji pary gwarantujący stałe jej podawanie). Dzięki temu systemowi można równocześnie przygotowywać kawę w stosownej temperaturze, osiągając najkorzystniejszy smak, oraz spieniać mleko.
dodatkowo głowica zaparzająca zaopatrzona jest w grzałkę, która zapewnia, iż w czasie pełnego procesu ekstrakcji kawy temperatura w całym systemie nie będzie się wahać. Zaimplementowany młynek stożkowy z metalowymi kamieniami automatycznie mieli, porcjuje i ubija 22 gramów kawy dla uzyskania podwójnej eksplozji smaku.
Niemal wszystkie fachowe urządzenia do przygotowywania kawy są standardowo zaopatrzone w wentyl ciśnieniowy. Mistrzowski ekspres The OracleTM nie jest wyjątkiem. Ten w pełni komercyjny składnik określa maksymalne ciśnienie podczas całego procesu ekstrakcji. W ten sposób uniemożliwia ewentualnemu gorzkiemu smakowi kawy, który może powstać właśnie przez brak wentyla ciśnieniowego, jeśli dojdzie do spalenia kawy w filtrze. Drugą funkcją wentyla ciśnieniowego jest tzw. Niskociśnieniowe parzenie wstępne. Dzięki tej funkcji dochodzi do stopniowego zwiększania ciśnienia, które równomiernie rozkłada się po powierzchni kawy w filtrze, żeby zagwarantować maksymalnie równomierną ekstrakcję. Rewelacyjna filiżanka kawy jest wynikiem połączenia kilku czynników – świeżo mielonej kawy, trafnie ubitej kawy, podgrzania filiżanki, stosownego ciśnienia i temperatury wody. Poprzez wahania temperatury podczas ekstrakcji dochodzi do straty piany i w konsekwencji kawa traci swój piękny kawowy odcień w kilka sekund. Mistrzowski ekspres Sage The OracleTM gwarantuje nowoczesną technologię kontroli temperatury podczas całego cyklu ekstrakcji. Elektroniczny system PID rejestruje temperaturę podczas ekstrakcji, wyrównuje jej wahania i zapewnia stabilność podczas całego procesu ekstrakcji.
Sage BES980 należy do liderów w swojej kategorii dzięki specjalnie zaprojektowanym funkcjom. Ekspresowo i łatwo możesz regulować temperaturę ekstrahowanej kawy, ciśnienie parzenia wstępnego, a także czas ekstrakcji kawy. Można także ustawić grubość mielenia lub temperaturę mleka. Dzięki wentylowi regulującemu z zapadką (OPV) urządzenie zapobiegnie maksymalnemu przeciążeniu ciśnienia w trakcie ekstrakcji, co zapobiegnie gorzkiemu posmakowi. Urządzenie ma także prawdziwy niskociśnieniowy system parzenia wstępnego, który stopniowo rozszerza ciśnienie dla równomiernej ekstrakcji kawy. Na wyświetlaczu można wybrać rozmiar filiżanki ulubionej kawy. Prędkie ogrzewanie, napełnianie pojemnika wodą od przodu i od tyłu, ustawianie zegara, automatyczne włączanie, możliwość odkamieniania w warunkach domowych - to tylko niektóre z wielu funkcji, w które zaopatrzony jest mistrzowski ekspres kolbowy Sage BES980.
- The OracleTM
- profesjonalny samoczynny ekspres kolbowy
- samoczynne MIELENIE i UBIJANIE kawy
- Niskociśnieniowe parzenie wstępne dla idealnego rozwinięcia smaku
- Potrójny system podgrzewania – 2 nierdzewne bojlery i aktywnie podgrzewana głowica do piany
- 2 oddzielne bojlery do przygotowania kawy i produkcji pary umożliwiają jednoczesne spienianie mleka i ekstrakcję kawy
- Komercyjna, aktywnie podgrzewana 58 mm głowica zaparzająca z zaimplementowaną grzałką utrzymuje stałą temperaturę podczas ekstrakcji kawy
- Elektroniczny system kontroli temperatury PID z tolerancją +/- 1C
- dostosowywane ciśnienie ekstrakcji kawy
- System dwóch oddzielnych pomp do przygotowania kawy i produkcji pary
- wbudowany młynek stożkowy z regulowaną grubością mielenia
- Programowanie temperatury i struktury mleka
- obfita filiżanka kawy przez wciśnięcie jednego przycisku
- Ustawiona wstępnie liczba kawy 22 gramów na najkorzystniejsze espresso
- Wskaźnik ciśnienia w środku uchwytu filtra
- Funkcja samoczynnego uruchamiania
- Bezpiecznik cieplny przeciw przegrzaniu
- Włoska pompa 15-barowa
- Natychmiastowe i ciągłe podawanie pary albo gorącej wody
- Oddzielny kabel gorącej wody
- Komercyjna obrotowa dysza parowa 360 z 3 otworami
- Wyjmowane naczynie na wodę o objętości 2,5 l z zaimplementowanym filtrem wodnym
- Powierzchnia do podgrzewania filiżanek
- System bezpieczeństwa z mechanizmem obrotowym
- Wyjmowana taca ociekowa ze wskaźnikiem Empty Me!
- Programowanie temperatury ekstrakcji kawy w zakresie 86–96C
- Programowanie temperatury pary (mleka)
- skrupulatna temperatura wody (PID)
- słuszne ciśnienie wody (OPV)
- Programowanie czasu ekstrakcji albo objętości ekstrakcji dla 1 lub 2 filiżanek
- Funkcja ustawiania czasu i skuteczności parzenia wstępnego
- 3x wyświetlacz LCD – grubość mielenia ziaren kawy, ustawienia, informacja o przygotowaniu kawy i mleka
- Funkcja samoczynnego uruchamiania
- Funkcja ustawiania zegara
- Funkcja automatycznego wyłączania
- Funkcja odkamieniania
- Funkcja przywracania ustawień fabrycznych
- Ręczne ustawianie objętości kawy
- 58 mm nierdzewna kolba
W zestawie: - Pojemnik na kawę mieloną
- Naczynie nierdzewne do spieniania mleka
- Filtry z prostym dnem dla 1 i 2 filiżanek
- Filtry z podwójnym dnem dla 1 i 2 filiżanek
- Imbus
- Przetyczka do czyszczenia
- Tester twardości wody
- Wymienny filtr wody
- Moc 2400 W
- Wykorzystane materiały: szlifowana stal nierdzewna z połyskiem
- rozmiary (wys. X szer. X gł.): 45,5 × 37 × 41 cm